Over Alteveer

Alteveer is een van de vier dorpen in de gemeente Stadskanaal met ongeveer 1200 inwoners. Kenmerkend in Alteveer is de Beumeesweg, een twee kilometer lange provinciale weg die midden door het dorp loopt.

De ligging van Alteveer is gunstig ten opzichte van grotere plaatsen. Via de N366 rijden de inwoners binnen vijftien minuten naar Winschoten, Veendam en Stadskanaal. Ook de grotere plaatsen als Assen, Emmen en Groningen zijn in ruim een half uur te bereiken.

Alteveer telde zestig jaar geleden verschillende winkels die vooral aan de Beumeesweg waren te vinden. Tegenwoordig is er nog één grote speelgoedwinkel. De rest van de winkels is langzamerhand verdwenen.

De activiteiten in het dorp spelen zich voornamelijk af in en rond het dorpshuis de Drijscheer. Behalve een sporthal, een Peuterspeelzaal, vergaderruimtes en soosgedeelte, is er sinds 2016 een goedlopende ruilwinkel gevestigd.

Alteveer heeft diverse sportverenigingen: volleybal, voetbal, gymnastiek, ijsvereniging enz. Ook is er een mooi evenemententerrein datde ijsvereniging "De Toekomst" wordt beheerd. Het ligt aan de Veenhofsweg en wordt, in koude winters, ook gebruikt als ijsbaan. Deze baan wordt ook gebruikt als skeelerbaan. 

Verder telt Alteveer tientallen bedrijven. Ook heeft het dorp een christelijke basisschool en een protestantse kerk. Bijzonder is dat in Alteveer het laatste telegrambedrijf van Nederland staat.